Holy Pictures: De laatste douche
om het sloopstof weg te wassen

VLAARDINGEN – Met gemengde gevoelens nam Vlaardingen vorig jaar afscheid van het Holy-Ziekenhuis. Diverse fotografen stonden te popelen om nog een laatste tour door de gangen te maken. Look J. Boden en Ton Delfos kregen de kans om als laatsten foto’s in het al gestripte en gedeeltelijk gesloopte pand te maken, geen foto’s van de sloop, maar foto’s die vertellen wat patiënten wellicht gedaan en gevoeld hebben tijdens hun verblijf.
Het einde van de zomer betekende in 2009 ook het einde van het Holy-Ziekenhuis in Vlaardingen. Het gebouw werd met de grond gelijk gemaakt, het puin afgevoerd, eigenlijk leek het er op dat de locatie werd teruggegeven aan de natuur.
Maar hoe zit dat dan met de menselijke kant van deze sloop, waar blijven de herinneringen, waar blijven de emoties? In oktober kregen Look J. Boden en Ton Delfos de unieke kans om als laatste fotografen het al gestripte en gedeeltelijk gesloopte pand vast te leggen. Ze maakten geen foto’s van de sloop zelf, maar foto’s die vertellen wat patiënten wellicht gedaan en gevoeld hebben tijdens hun verblijf.

Herinnering
Samen met een model, een assistent en een koffer vol ideeën gingen de 2 fotografen aan de slag om een aantal vooraf uitgewerkte thema’s te realiseren:
1. De laatste douche. Voor de patiënten was het nemen van een douche een dagelijkse waarschijnlijk zelfs een welkome bezigheid, aangezien het verblijf vaak als vervelend of een sleur wordt ervaren. De patiënten zien hun omgeving als bedreigend, maar ook raadselachtig
2. Angst, woede en overwinning. Emoties die een patiënt doormaakt, angst vanwege de onwetendheid, woede door de machteloosheid en overwinning als het ziekenhuis weer verlaten kan worden.
3. Geloof, hoop en liefde. Niet weten wat er gaat gebeuren, niet weten hoe het af gaat lopen. Houvast heb je dan aan de zorg en liefde van familie en bekenden, geloof en hoop wordt gekregen door het gebed.
4. Gebondenheid, onmacht. Twee gevoelens die vaak aanwezig zijn omdat je als patiënt je moet overgeven aan de zorg van doktoren en verpleging. Hopende op een engeltje op je schouder, of een die erop toeziet dat alles goed verloopt. Deze engeltjes zijn nu zelf gebonden, zo zonder patiënten en zonder gebouw.

Deze foto’s zijn een monument voor de oud patiënten en kunnen worden bekeken op de websites van de fotografen: www.lookjboden.nl en www.tondelfos.nl. Het puin is geruimd, nieuwe emoties worden beleefd in het nieuwe ziekenhuis, deze foto’s zijn de herinnering.

Misschien vindt je dit ook leuk om te zien

Back to Top